Csillagászat, Űrkutatás

Az űrkutatás mindennapjaiba, az Emberiség jövőjébe enged bepillantást ez az izgalmas blog. Mikor indul a Mars-expedíció? Mik az Ember kihívásai? Volt vagy van-e élet a Marson? A Hubble űrteleszkóp szenzációs felvételei! Mi lesz a Hubble űrteleszkóp utódja? Rengeteg színes, érdekes témával, ez a csillagflotta.blog.hu!

Etarget3

FRISS BLOGOK

Etarget2

Naptár

január 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

statcounter

Etarget

linkcsere

freestat.hu  Linkgyűjtemény, linktár Linkkatalógus Link - Placc Linkgyüjtemény Linkster, a linktér! Hun-Web Katalógus és Kereső Linkgyár linkkatalógus Linkajanlo katalogusa LinkBank  Netfilter Linktár Webkatalógus Magyar Honlap Linkek TopSite.hu - A web legjobbjai.

 linkunderground   "  Free TopSite www.canga.hu :: Toplista :: Statisztika :: Bannercsere ::   Bannercsere   linkcsereWQW webkatalóguslinkcsereBannercsere

Újabb szigorú próbát állt ki a relativitáselmélet

neney 2017.09.20. 05:20

Ezúttal egy kettős pulzárban megfigyelt precesszió igazolta bámulatos pontossággal az einsteini általános relativitáselméletet.

Az 1915-ben született elmélet első igazolása az 1919-es napfogyatkozáskor megfigyelt fényelhajlás jelensége volt, és a sikeres teszt már akkor fényesen bizonyította a fizikának minden bizonnyal új utakat nyitó teória szokatlan és merész állításainak helyességét. Most, közel egy évszázaddal a naprendszerbeli teszt után egy nemzetközi tudóscsoport egy kettős pulzár fedéseinek 4 évig tartó aprólékos vizsgálatai során ismét hibátlan egyezést talált az elmélet jóslatai és a megfigyelések adatai között.

Az 1967-ben felfedezett pulzárok szupernóva-robbanások során keletkezett csillagtetemek, melyek tisztán neutronokból állnak, így elképesztően nagy a sűrűségük: a mindössze átlagos földi nagyvárosnyi mérethez hozzávetőleg egy naptömegnyi anyag társul! A "közönséges" neutroncsillagoktól eltérően a pulzárok mágneses pólusain sugárzási nyaláb indul a világűr felé. Ezt a sugárzást egyfajta kozmikus világítótoronykényt figyelhetjük meg itt a Földön, amelynek periodikus fel-felvillanásait a pulzár forgása okozza. A tengelykörüli forgás sebessége pulzároknál másodpercenként több száz is lehet.

Eddig körülbelül 1700 pulzárt ismerünk, de a kutatók által vizsgált PSR J0737-3039A/B jelű objektum az egyedüli, ahol két pulzár gravitációsan kötött rendszert alkot egymás körül keringve. Különleges szerencse, hogy a rendszer keringési síkja épp egybeesik a látóirányunkkal, így megfigyelhetjük, ahogyan az egyik pulzár rádió hullámhosszakon megfigyelhető sugárnyalábjait eltakarja előlünk a társ körül kialakult fánk alakú, ionizált gázokból álló felhő.

Az Einstein-féle elmélet szerint két rendkívül nagytömegű objektum szoros rendszerében az egyik komponenes erős gravitációs vonzása annak gyors tengely körüli forgásával társulva a másik objektum forgástengelyének bukdácsolását, támolygását, szaknyelven precesszióját okozza. (Hasonló jelenséget figyelhetünk meg a búgócsiga gyors pörgésekor is.) Más, kettős rendszerekhez tartozó pulzárok esetén volt megfigyelhető nyoma ilyen precessziónak, azonban a pontos mérésre nem nyílt lehetőség.

A Joddrell Bank Obszervatórium Robert C. Byrd Green Bank rádiótávcsövével a csillagászok 4 éve követik a pulzárok alkotta párost, így a beérkező jelek alapján sikerült meghatározni a rendszer geometriáját és nyomon követni az egyik pulzár forgástengelyének időbeli irányváltozásait. Ahogyan a forgástengely lassan elmozdult, a társ rádiójelében megfigyelhető fedések mintázata is vele együtt változott, mivel a hozzánk közelebbi pulzár körüli ionizált gázfelhő elnyelte a tőlünk távolabb lévő komponens nyalábjait. Az obszervatórium honlapján látványos animációk tölthetők le a rendszer geometriájára illetve a megfigyelt rádiójelekre vonatkozóan.

Victoria Kaspi, a kutatásban részt vevő McGill Egyetem Pulzár Csoportjának vezetője szerint pontosan ilyen "kozmikus laboratóriumra" van szükség az általános relativitáselmélet Földön meg nem figyelhető speciális jóslatainak ellenőrzésére és a kísérlet ezúttal is teljes sikerrel járt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagflotta.blog.hu/api/trackback/id/tr542006448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.