Csillagászat, Űrkutatás

Az űrkutatás mindennapjaiba, az Emberiség jövőjébe enged bepillantást ez az izgalmas blog. Mikor indul a Mars-expedíció? Mik az Ember kihívásai? Volt vagy van-e élet a Marson? A Hubble űrteleszkóp szenzációs felvételei! Mi lesz a Hubble űrteleszkóp utódja? Rengeteg színes, érdekes témával, ez a csillagflotta.blog.hu!

Etarget3

FRISS BLOGOK

Etarget2

Naptár

január 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

statcounter

Etarget

linkcsere

freestat.hu  Linkgyűjtemény, linktár Linkkatalógus Link - Placc Linkgyüjtemény Linkster, a linktér! Hun-Web Katalógus és Kereső Linkgyár linkkatalógus Linkajanlo katalogusa LinkBank  Netfilter Linktár Webkatalógus Magyar Honlap Linkek TopSite.hu - A web legjobbjai.

 linkunderground   "  Free TopSite www.canga.hu :: Toplista :: Statisztika :: Bannercsere ::   Bannercsere   linkcsereWQW webkatalóguslinkcsereBannercsere

Megmenekül az InSight

neney 2017.10.14. 08:42

Technikai okokból most márciusban nem indíthatták el az amerikai Mars-szondát. Döntöttek: nem törlik a programot, rááldozzák a szükséges plusz forrásokat, így 2018-ra startra kész lehet az InSight.

A Mars felé vezető energiatakarékos eljutásra kínálkozó 2016. márciusi indítási ablakot az InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) az egyik kulcsfontosságú műszere, a Franciaországban készülő SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure) problémái miatt késte le. A Mars felszínére leszálló űrszonda feladatainak egyike a bolygó rengéseinek megfigyelése, és ezek alapján a Mars belső szerkezetének felmérése lesz. Ehhez szükséges az igen nagy pontosságú mérésekre képes szeizmométer, amelynek érzékelőit légüres térben kell tartani az extrém marsi körülmények között. Csakhogy a SEIS légmentes szigetelése a tesztek során elégtelennek bizonyult, és már nem maradt idő az áttervezésre és javításra.

Amikor az InSight startjának kényszerű elhalasztását bejelentették, még nem volt világos, hogy a szondát felkészítik-e a következő, 2018-ban esedékes indítási ablakra, vagy inkább véglegesen törlik a programot. Az előbbi esetben nyilván további költségek merülnek fel, egyrészt a SEIS műszer megfelelő minőségben való elkészítésével, másrészt a legyártott űreszköz hosszú távú tárolásával kapcsolatban. A törléssel viszont kárba veszett volna az eddigi befektetés. Mivel az InSight tudományos céljait továbbra is fontosnak tartják, végül a folytatás mellett döntöttek, bár a pontos költségszámítások még nem készültek el. A becslések szerint 150 millió dollár lehet a késedelem ára, amit az amerikai és francia fél megosztva visel majd. A kaliforniai Jet Propulsion Laboratory (JPL) szakembereinek a feladata lesz a SEIS vákuumszigetelésének újratervezése, elkészítése és minősítése. Továbbra is Francia Űrügynökség (CNES) irányítja a teljes műszer integrációját és tesztelését.

Ha minden jól megy, az InSight 2018. május 5-én indul majd egy Atlas-5 rakétával a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról. (Érdekesség, hogy ez lesz az első marsi űrszonda, amely az Egyesült Államok nyugati partvidékéről kezdi meg útját – a korábbiak kivétel nélkül Floridából startoltak.) A most elhalasztott indítás miatt előfordulhat, hogy a NASA-nak kötbért kell fizetnie a már leszerződött, de meghiúsult márciusi Atlas-5 start miatt a rakétát üzemeltető United Launch Alliance cégnek.


Az InSight kijelölt leszállóhelye a Marson az egyenlítői térségben fekvő Elysium-síkság (Elysium Planitia). A biztonságos landoláshoz és a majdani mérések sikeréhez sík, szikláktól mentes terepre van szükség. (Fantáziakép: NASA / JPL-Caltech)

Az InSight szonda javaslatát a NASA Discovery programjában hirdetett verseny keretében, 2012-ben választották ki megvalósításra. A megépítésére és a startra összesen legfeljebb 675 millió dollárt irányoztak elő, amiből a NASA tavaly decemberig, a halasztás bejelentéséig 525 milliót költött el. Decemberben az űreszköz már a kaliforniai starthelyen volt, február 6-án került vissza a gyártó Lockheed Martin cég Denver közeli telephelyére, ahol a raktározzák majd 2018-ig. A SEIS műszer kivételével maga a teljes űrszonda, valamint a másik fő tudományos berendezés, a német fejlesztésű, a talajba mélyedő HP3 (Heat Flow and Physical Properties Package), a bolygó kérgének hőmérsékletét a mélység függvényében, akár 5 m-ig lefúrva mérő műszer készen állt az indításra a Marshoz.


Már az Atlas-5 rakéta tetejére kerülő, az űreszközt a légköri emelkedés során védő orrkúp is kész volt, rajta az InSight emblémájával... (Kép: NASA / Joe Davila)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagflotta.blog.hu/api/trackback/id/tr7113292353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.