Csillagászat, Űrkutatás

Az űrkutatás mindennapjaiba, az Emberiség jövőjébe enged bepillantást ez az izgalmas blog. Mikor indul a Mars-expedíció? Mik az Ember kihívásai? Volt vagy van-e élet a Marson? A Hubble űrteleszkóp szenzációs felvételei! Mi lesz a Hubble űrteleszkóp utódja? Rengeteg színes, érdekes témával, ez a csillagflotta.blog.hu!

Etarget

FRISS BLOGOK

Etarget2

Naptár

május 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

statcounter

Etarget3

linkcsere

freestat.hu  Linkgyűjtemény, linktár Linkkatalógus Link - Placc Linkgyüjtemény Linkster, a linktér! Hun-Web Katalógus és Kereső Linkgyár linkkatalógus Linkajanlo katalogusa LinkBank  Netfilter Linktár Webkatalógus Magyar Honlap Linkek TopSite.hu - A web legjobbjai.

 linkunderground   "  Free TopSite www.canga.hu :: Toplista :: Statisztika :: Bannercsere ::   Bannercsere   linkcsereWQW webkatalóguslinkcsereBannercsere

Oxigénlégkört találtak egy másik naprendszer bolygóján

neney 2018.12.08. 12:13

Első alkalommal figyelték meg szén és oxigén kiáramlását egy naprendszeren kívüli bolygó esetében a Hubble Űrteleszkóp segítségével. 

A tanulmány valószínűleg fontos betekintést nyújt a naprendszeren kívüli bolygók természetébe és fejlődésébe, melyeket rendkívül nehéz megfigyelni. Ezen felül modellként szolgálhat saját bolygónk evolúciójának megismerésében, mivel a Föld elvileg túl kicsi lehetett eredeti légkörének megőrzéséhez. "Ez egy rendkívül érdekes és sokatmondó megfigyelés" - mondta Sara Seager, a washingtoni Carnegie Intézet egyik csillagásza. "Amennyiben megerősítést nyer nagy segítségünkre lesz a szóban forgó exobolygó felső légkörének megismerésében." 

Egy nemzetközi csillagászcsapat 2003 őszén vette igénybe a Hubble-t a HD 209458b jelű bolygó megfigyeléséhez, mely az egyetlen olyan naprendszeren kívüli bolygó melyről tudják, hogy légkörrel rendelkezik. Miközben a bolygó áthaladt szülőcsillaga előtt, a bolygó ultraibolya spektrumának elnyelési vonalai felfedték a szén és az oxigén átterjedését a csillag korongjának 8-15 százalékára. A bolygó maga kevesebb, mint 2 százalékát takarja a csillagnak, ami arra utal, hogy az oxigén és a szén a bolygó kiterjedt külső légkörében volt. A gáz egy elnyújtott ellipszoidként veszi körbe a bolygót. 

A szenet ionos formában, míg az oxigént elemi formájában észlelték. Az utóbbi kizárja azt a lehetőséget, hogy az oxigént földönkívüli élet állítaná elő. A Föld légkörében található oxigén - ami fotoszintézis útján jön létre - gyenge molekuláris alakban létezik. A HD 209458b egyike azon két naprendszeren kívüli bolygónak, melyek akkor láthatók a Földről amikor elhaladnak szülőcsillagaik előtt. A bolygó kétszázszor nagyobb tömegű a Földnél, valamint nyolcszor közelebb van csillagához, mint a Merkúr a Naphoz. Az exobolygónak mindössze 3,5 nap kell, hogy megkerülje központi csillagát. 

2003-ban hidrogén elpárolgására figyeltek fel a bolygó 10 ezer Celsius-fokos felső légköréből; másodpercenként 10 ezer tonna távozott. A kutatócsoport most úgy véli, hogy amikor a gyorsan mozgó hidrogén elhagyja a bolygó gravitációját magával húzza a nehezebb elemeket az alacsonyabb légrétegekből egy úgynevezett "lefújási" folyamatban. "Olyan ez, mint egy folyó, amelyik elég gyorsan folyik ahhoz, hogy magával hurcolja üledékét" - mondta Gilda Ballester, a csapat tagja, az Arizona Egyetem csillagásza.

Az ilyen lefújás valószínűleg azoknál az exobolygóknál alakul ki, melyek körülbelül tízszer közelebb helyezkednek el csillagjaikhoz, mint a Föld a Naphoz, mondta Ballester. Ez a több mint száz ismert naprendszeren kívüli bolygónak a tíz százalékára igaz. Azonban a nagy távolságok ellenére a Föld és a Vénusz alacsony tömegük végett valószínűleg szintén elveszthették eredeti légköreiket egy lefújás következtében. A légköröket az aszteroida és üstökös becsapódások, valamint a bolygó belsejéből kibocsátott gázok regenerálhatták. 

"Évek óta tudunk erről a jelenségről, közvetlenül azonban mindeddig egyszer sem sikerült megfigyelni" - mondta Alain Lecavalier des Etangs, a párizsi Asztrofizikai Intézet kutatója, aki szintén a csapat tagja volt. Lecavalier óvatosságra int, mivel a szén és az oxigén jeleit "nagyon nehéz volt kiemelni a megfigyelésekből" és reméli, a további tanulmányok meg fogják erősíteni a Hubble eredményit, az egyetlen teleszkópét, ami képes a szükséges UV hullámhosszok tanulmányozására. Seager reméli, a csillagászok hamarosan képesek lesznek tanulmányozni a naprendszeren kívüli bolygók atmoszféráit a szülőcsillagaikról visszavert fény spektruma alapján.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagflotta.blog.hu/api/trackback/id/tr495660047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.