Csillagászat, Űrkutatás

Az űrkutatás mindennapjaiba, az Emberiség jövőjébe enged bepillantást ez az izgalmas blog. Mikor indul a Mars-expedíció? Mik az Ember kihívásai? Volt vagy van-e élet a Marson? A Hubble űrteleszkóp szenzációs felvételei! Mi lesz a Hubble űrteleszkóp utódja? Rengeteg színes, érdekes témával, ez a csillagflotta.blog.hu!

Etarget

FRISS BLOGOK

Etarget2

Naptár

június 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

statcounter

linkcsere

freestat.hu  Linkgyűjtemény, linktár Linkkatalógus Link - Placc Linkgyüjtemény Linkster, a linktér! Hun-Web Katalógus és Kereső Linkgyár linkkatalógus Linkajanlo katalogusa LinkBank  Netfilter Linktár Webkatalógus Magyar Honlap Linkek TopSite.hu - A web legjobbjai.

 linkunderground   "  Free TopSite www.canga.hu :: Toplista :: Statisztika :: Bannercsere ::   Bannercsere   linkcsereWQW webkatalóguslinkcsereBannercsere

Etarget3

Megvan az első földméretű kőzetbolygó!

neney 2019.01.26. 11:24

A Kepler-űrtávcső adatai alapján azonosították az első olyan kőzetbolygót, melynek mérete majdnem akkora, mint a Földé. A Kepler-78b mindössze 8,5 óra alatt kerüli meg csillagát, így bioszféra hordozására biztosan nem alkalmas.

Bár a Kepler-űrteleszkóp a nagyon pontos térbeli pozicionálást biztosító lendkerekek meghibásodása miatt a jövőben az exobolygókkal kapcsolatos feladatait már nem tudja az eddigi pontossággal ellátni, stabil működésének közel négy éve alatt összegyűlt óriási adatmennyiség feldolgozása valószínűleg még sokáig szolgáltat új eredményeket ezen a területen is. Ezek egyike a Kepler-78b jelzéssel ellátott exobolygó azonosítása, melynek mérete csak nagyon kicsivel haladja meg a Földét. Ez még nem lenne eget rengető újdonság, de ha azt is tekintetbe vesszük, hogy az összetétele is hasonló planétánkéhoz, azaz a Kepler-78b egy kőzetbolygó, akkor a helyzet már más. Sajnos a teljes boldogságra, azaz a Földdel (majdnem) minden tekintetben megegyező planéta detektálására még várnunk kell, mivel a Kepler-78b mindössze 8,5 óra alatt járja körbe csillagát, azaz nagyon közel kering hozzá, így hőmérséklete pokoli lehet, lehetetlenné téve bármilyen általunk ismert létforma létezését a felszínén.

Natalie Batalha (NASA Ames Research Center), a Kepler-projekt vezető kutatója szerint a hír jelentőségének megfelelő formában érkezett hozzá: "A Kepler-10b-nek van egy kistestvére!". Batalha vezette a Kepler-10b jelű exoplanétát azonosító kutatócsoportot, amely szintén egy kőzetbolygó, de nagyobb a Kepler-78b-nél. Az üzenet kifejezi azt a szinte gyermeki örömöt, melyet a felfedezők éreznek annak kapcsán, hogy a Kepler bolygócsaládja újabb - nem is akármilyen - taggal bővült. A lelkesedésen túl azonban a progresszióról is szól, arról, hogy a Kepler-jelölteket radiálissebesség-mérések alapján megerősítő kutatócsoportok napról-napra egyre nagyobb pontosságot érnek el, lehetővé téve ezzel az egyre kisebb tömegű bolygók detektálását. Ez pedig egy napon elvezethet a Földön kívüli élet létezésére utaló jelek azonosításához is.

A Kepler mérései alapján történt azonosítás után két független kutatócsoport is hozzálátott, hogy földi észlelésekkel is megerősítse a planéta létezését, illetve meghatározza a paramétereit. Spektroszkópiai megfigyelésekből megállapítható a bolygó tömege, a Kepler-féle fénygörbéből a mérete, a kettőből pedig egyszerű középiskolás matematikával származtatható a bolygó sűrűsége is. Az elmúlt években számos olyan planétát találtak már, melynek tömege VAGY mérete a Földéhez nagyon hasonló, azonban a Kepler-78b az első, amely esetében mindkét paramétert "jóra" tudták meghatározni: mérete bolygónkénak 1,2-szerese, tömege 1,7-szerese, így a sűrűsége pontosan akkora, mint a Földé, ez pedig azt jelenti, hogy ugyanúgy vasból és kőzetekből állhat, mint anyabolygónk! A körülbelül 400 fényév távolságban található rendszer csillaga tömegét és méretét tekintve is valamivel kisebb a Napnál.

A földi spektroszkópián alapuló megerősítést végző egyik kutatócsoport Andrew Howard (University of Hawaii) vezetésével a hawaii Keck I teleszkóp HiRES spektrográfjának adatait használta, míg a másik Francesco Pepe (University of Geneva) irányítása alatt a HARPS-North spektrográf (Roque de los Muchachos Observatory, La Palma) radiálissebesség-méréseit.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagflotta.blog.hu/api/trackback/id/tr895660024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.