Csillagászat, Űrkutatás

Az űrkutatás mindennapjaiba, az Emberiség jövőjébe enged bepillantást ez az izgalmas blog. Mikor indul a Mars-expedíció? Mik az Ember kihívásai? Volt vagy van-e élet a Marson? A Hubble űrteleszkóp szenzációs felvételei! Mi lesz a Hubble űrteleszkóp utódja? Rengeteg színes, érdekes témával, ez a csillagflotta.blog.hu!

Etarget

FRISS BLOGOK

Etarget2

Naptár

június 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

statcounter

linkcsere

freestat.hu  Linkgyűjtemény, linktár Linkkatalógus Link - Placc Linkgyüjtemény Linkster, a linktér! Hun-Web Katalógus és Kereső Linkgyár linkkatalógus Linkajanlo katalogusa LinkBank  Netfilter Linktár Webkatalógus Magyar Honlap Linkek TopSite.hu - A web legjobbjai.

 linkunderground   "  Free TopSite www.canga.hu :: Toplista :: Statisztika :: Bannercsere ::   Bannercsere   linkcsereWQW webkatalóguslinkcsereBannercsere

Etarget3

A világegyetem szerkezete: a Tejútrendszer

neney 2019.02.08. 14:15

A Tejútrendszer felépítése

A Nap 16 fényévnyi sugarú környezetében 62 csillagot találhatunk. A hozzánk legközelebb lévő csillag a Proxima Centauri 4,3 fényév távolságra van. Az égbolt legfényesebb csillaga a Szíriusz távolsága 8,7 fényév. A megfigyelések azt mutatják, hogy a csillagok nagy része kettős vagy többes rendszer tagjai. Ez azt jelenti, hogy ezek a csillagok egymás gravitációs terében keringenek közös tömegközéppontjuk körül. Az előbb említett mindkét csillag egy-egy kettős rendszer tagja.

A Naprendszer egy nagyon sok (kb. 10 a 11.en ) csillagból álló csillagrendszer, a Tejútrendszer (Galaktika) egyik tagja. A Tejútrendszer "oldalnézetből" két egymás felé fordított szalmakalaphoz hasonlít, "felülnézetben" pedig jól látszik spirálszerű szerkezete.

Méretei hatalmasak: átmérője kb. 100 ezer fényév, legnagyobb vastagsága 15 ezer fényév. Felépítése mai elképzeléseink szerint a következő: a Tejútrendszer geometriai középpontjában helyezkedik el a magja, egy kb.100 millió naptömegű objektum, amely erős rádiósugárzást bocsát ki. A mag a Nyilas csillagkép irányában van, de jellemző tulajdonságait nem nagyon ismerjük, mert az irányába eső sötét ködök eltakarják előlünk. A Tejútrendszer számtalan csillaga főként a spirális karokban összpontosul. Egy ilyen karban található a Naprendszer is a magtól kb. 30 ezer fényév, a szimmetriasíktól 50 fényév távolságban. A Tejútrendszer a szimmetriasíkjára merőleges tengely körül forgómozgást végez. A Nap 250 km s sebességgel haladva majdnem kör alakú pályán mozog, és 250 millió év alatt tesz meg egy kört a Tejútrendszermagja körül. A Tejútrendszer tömegének kb. 5%-át kitevő csillagközi anyag is többnyire a karokban összpontosul. A Tejútrendszert gömbszerűen körbeveszi egy kb. 150 ezer fényév átmérőjű csillagokból és csillaghalmazokból álló képződmény, a halo.

A Tejútrendszer csillagainak halvány, összemosódott képe az éggömbön is megjelenik, ezt nevezzük Tejútnak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagflotta.blog.hu/api/trackback/id/tr265643948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.