Csillagászat, Űrkutatás

Az űrkutatás mindennapjaiba, az Emberiség jövőjébe enged bepillantást ez az izgalmas blog. Mikor indul a Mars-expedíció? Mik az Ember kihívásai? Volt vagy van-e élet a Marson? A Hubble űrteleszkóp szenzációs felvételei! Mi lesz a Hubble űrteleszkóp utódja? Rengeteg színes, érdekes témával, ez a csillagflotta.blog.hu!

Etarget

FRISS BLOGOK

Etarget2

Naptár

június 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

statcounter

linkcsere

freestat.hu  Linkgyűjtemény, linktár Linkkatalógus Link - Placc Linkgyüjtemény Linkster, a linktér! Hun-Web Katalógus és Kereső Linkgyár linkkatalógus Linkajanlo katalogusa LinkBank  Netfilter Linktár Webkatalógus Magyar Honlap Linkek TopSite.hu - A web legjobbjai.

 linkunderground   "  Free TopSite www.canga.hu :: Toplista :: Statisztika :: Bannercsere ::   Bannercsere   linkcsereWQW webkatalóguslinkcsereBannercsere

Etarget3

A világegyetem szerkezete: A világegyetem tágulása

neney 2019.02.14. 14:17

Az egyes galaxisok színképét megfigyelve többnyire vöröseltolódást tapasztalunk. Ez azt jelenti, hogy az elemekre jellemző színképvonalak nem a megszokott helyükön, hanem kisebb-nagyobb mértékben a vörös tartomány felé eltolódva látszanak.

A vöröseltolódás a Doppler-effektus miatt lép fel, és az eltolódás mértéke egyenesen arányos a forrás és a megfigyelő egymáshoz viszonyított sebességével. Hubble amerikai csillagász az 1920-as években felfedezte, hogy a vöröseltolódás egyenesen arányos a galaxis távolságával is. Ebből következik, hogy azok az objektumok, amelyek színképében vöröseltolódás figyelhető meg, távolodnak tőlünk, és a távolodás sebessége egyenesen arányos a távolságukkal. Mivel a galaxisok színképe szinte kivétel nélkül vöröseltolódást mutat, arra következtethetünk, hogy a galaxisok távolodnak tőlünk. Ez persze nem azt jelenti, hogy a Tejútrendszer van az Univerzum középpontjában, hanem csak azt, hogy az Univerzum egésze tágul. (Képzeljük el, hogy egy léggömbre pöttyöket rajzolunk. Ha a léggömböt felfújjuk, a pöttyök távolodnak egymástól, de egyetlen pötty sem a tágulás középpontja. Manapság jobban szeretik a meggyes pite példát, amelyben a meggyek a galaxisok, és amikor a pite sül, akkor minden meggy minden másik meggytől távolodik, és a tágulásban semmilyen középpont sincs, még annyira sem, mint a léggömbös példában.) A legnagyobb vöröseltolódást a kvazárok (csillagszerű rádióforrások) mutatják. A legtávolabbiak távolsága kb. 15 milliárd fényév, távolodási sebességük eléri a fénysebesség 90%-át. Ebből arra lehet következtetni, hogy a Világegyetem már legalább 18 milliárd éves, de hogy a tágulási folyamat meddig tart, azt jelen pillanatban nem tudjuk. (Más megfontolásokból az Univerzum életkorát 13 és 14 milliárd év közöttinek tartják.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagflotta.blog.hu/api/trackback/id/tr25643965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.